Учени изследват имунния отговор на COVID-19

Другата цел на проучването е да се открие защо при едни пациенти болестта протича с тежки симптоми, а други дори не се разболяват

OFFNews 01 септември 2020 в 10:55 1830 0

Ново мащабно проучване във Великобритания цели да разбере повече за имунитета, който придобиват хората след боледуване от COVID-19, пише Би Би Си. Другата цел на проучването е да се открият точните причини защо при едни пациенти болестта протича с тежки симптоми, а други дори не се разболяват.

Учени от общо 17 лаборатории са получили 6,5 млн. паунда за да изучат имунния отговор след новия коронавирус. Според екипа на „Британски консорциум за коронавирусна имунология“ имунният отговор на тялото за даден вирус е това, което определя как ще се развие болестта след като се заразим.

"Това означава, че имунният отговор определя колко ще бъдем болни, дали инфекцията ще бъде сериозна, колко време ще бъдем предпазени след това и как ще реагираме на потенциална ваксина“, коментира проф. Мала Маини, вирусен имунолог от Лондон и водещ учен в новото проучване.

По думите й имунният отговор на леките до средно тежки инфекции с COVID-19 е „по учебник“.

Затова цел на проучването е да открие защо някои хора се разболяват по-тежко от новия коронавирус и каква е ролята на имунната система при тях.

От консорциума коментират и случаите на повторно заразяване:

„Това е един случай от милиони. Притеснително е, че имунитетът изчезва след време, но това, че пациентът не е развил тежки симптоми при второто боледуване е окуражаващо“, коментира проф. Пол Мос, главен изследовател от университета в Бирмингам и част от новия консорциум.

Учените ще проверят и дали някои хора имат имунитет към новия коронавирус без да са се срещали с него. Няколко независими едно от друго проучвания вече установиха, че част от хората имат имунен отговор благодарение на предишни коронавируси, с които са се срещали през годините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови