Учени: Изолацията вреди колкото 15 цигари на ден

OFFNews 08 май 2020 в 11:06 2071 0

Изолацията вреди колкото 15 цигари на ден, предупреждава проф. Стивън Райхър, съветник на британското правителството по отношение на мерките срещу епидемията от Ковид-19.

Според него, ефектът от социалната изолация за здравето е подобен на ефекта от наднорменото тегло и тютюнопушенето, съобщава “Телеграф”, цитиран от Дарикрадио.

Управляващите на Острова предупреждават, че е твърде рано да се вдигат ограниченията на фона на опасения от нов пик на епидемията. В същото време нивата на тревожност и депресия се увеличават, а с това и загрижеността за психичното здраве.

Проучването на учени от американския щат Юта, е публикувано още преди години в "Гардиън". Екипът на Джулиане Холт-Лунстад, психолог от Университета в Юта, е прегледал 148 проучвания, които проследяват социалните взаимоотношения и здравето на 308 894 души за период от 7 и половина години. 

Според учените, негативният ефект от изолацията се равнява на 15 изпушени цигари на ден. Самотата вреди колкото обездвижването и е два пъти по-опасна от затлъстяването.

Изследователите смятат, че общитетелните хора имат по-голяма продължителност на живота, защото се чувстват по-малко стресирани, грижат се по-добре за себе си в сравнение с хората, които се изолират от околните.

Поради силното влияние на социалните връзки върху здравословното състояние учените се обръщат към личните лекари с призива да не подценяват самотата на пациентите си. Тя е толкова опасна, колкото алкохолизмът и тютюнопушенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови