Учени: Глобалното затопляне е най-опасно за децата и хората с белодробни заболявания

OFFNews 05 септември 2023 в 09:16 643 0

глобално затопляне

Снимка Pixabay

Глобално затопляне

Експерти по респираторни заболявания заявиха, че хората с белодробни заболявания са сред най-застрашените от променящия се климат, съобщи ДПА.

Високите температури, променящите се метеорологични модели, увеличаването на полените, както и на други алергени, и фактори като горските пожари, прашните бури и трафика, зависим от изкопаеми горива, влошават вече съществуващите респираторни заболявания и дори могат да причинят нови.

Въздействието на глобалното затопляне върху планетата и човешкото здраве вече е „необратимо“, казаха авторите на изследването, публикувано в сп. „Юропиън Респиратори Джърнъл“.

Смята се, че замърсяването на въздуха е довело до смъртта на 6,7 милиона души в световен мащаб през 2019 г., сред които 373 000 - в Европа.

Глобалното затопляне засяга здравето на всички, но несъмнено пациентите с респираторни заболявания са сред най-уязвимите. Това са хора, които вече изпитват затруднения с дишането, и са много по-чувствителни към нашия променящ се климат. Техните симптоми ще се влошат, а за някои това ще бъде фатално, каза проф. Зорана Йованович Андерсен от Копенхагенския университет.

Децата са по-застрашени от глобалното затопляне и замърсяването на въздуха, тъй като белите им дробове все още се развиват – те дишат по-бързо и вдишват два до три пъти повече въздух от възрастните, като също прекарват повече време на открито.

Дишането на мръсен въздух в ранна възраст може да увеличи риска от хронични белодробни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест или бронхит, причинен от тютюнопушене, на по-късен етап, казаха учените.

От името на Европейското респираторно дружество авторите призовават ЕС да приведе своите стандарти за качество на въздуха в съответствие с насоките на Световната здравна организация (СЗО).

Намаляването на емисиите на парникови газове и спирането на още по-сериозното нагряване на планетата би довело до „значително по-мащабни и по-незабавни ползи“, написаха експертите, като обясниха, че здравето на хората би се подобрило бързо, когато въздухът стане по-чист.

Скорошни доклади на СЗО казват, че намаляването на емисиите би довело до по-добро качество на въздуха – следователно регулирането на замърсяването на въздуха трябва да бъде „в сърцевината“ на всяка предприета климатична стратегия, уточниха учените.

Ние всички трябва да дишаме чист, безопасен въздух. Това означава, че се нуждаем от действия от страна на политическите органи, за да смекчим въздействието на глобалното затопляне върху нашата планета и нашето здраве. Като лекари по респираторни заболявания и медицински сестри, ние трябва да сме наясно с тези нови рискове и да направим всичко възможно, за да облекчим страданието на пациентите. Също така трябва да обясним рисковете на пациенти си, за да могат те да се предпазят от неблагоприятните последици от глобалното затопляне, каза още проф. Йованович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки