Учени: Бедността и социалните проблеми състаряват мозъка

OFFNews 25 ноември 2022 в 16:37 955 1

мозък

Снимка Unsplash

Изследване на университета на Аризона, САЩ

Неврофизиолози откриха първите доказателства за това, че ниското обществено положение и постоянните социални проблеми ускоряват проблемите с гените, които защитават мозъка от стареене, съобщи БТА, позовавайки се информация от пресслужбата на университета на Аризона, САЩ.

Авторите на изследването са наблюдавали 15 години макаци, обитаващи изолиран остров в Карибско море.

Получихме първите преки доказателства за съществуване на молекулярни механизми, свързващи процеса на стареене на мозъка и други части на телата на приматите със социалното им положение и жизнените проблеми, които им се налага постоянно да преодоляват. Това обяснява връзката между ускореното развитие на старчески заболявания на мозъка, бедността и живота в неблагоприятна социална среда, казва Александра Декейсън от Нюйоркския университет, цитирана от пресслужбата на университета на Аризона.

От десет години неврофизиолози, лекари и биолози откриха множество доказателства за това, че физическият и психологически стрес и ниското социално положение на хората и на някои животни в голяма степен намаляват продължителността на живота и ускоряват развитие на болести, включително и на деменция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови