У нас няма случай на тромбоза, свързана с ваксина

OFFNews 21 април 2021 в 07:59 1556 0

Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека". Редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. 

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по БНТ. 

"За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво, ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и тя се прилага", обясни Кирилов.

По думите му, не е сигурно, че ваксините, които в момента се произвеждат, ще бъдат ефективни след година, срокът им на годност е много по-кратък. Затова ЕК обмисля вариантите за дарение и продажба, и ако има интерес в държави извън ЕС, може да бъде използвана тази възможност. 

Следващата седмица доставката ще бъде от около 140 000 дози на "Пфайзер", през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000. От ваксината на "Модерна" доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на юни се очакват около половин милион дози от ваксината на "Янсен", от "Пфайзер" са 3,5 милиона, от "Модерна" - около 420 000, от оксфордската ваксина - около милион. Около 5,5 милиона до края на юни", обобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови