Туристи от 10 държави ще влизат в България само с отрицателен PCR тест

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2020 в 20:48 2747 0

От утре, 28 юли, туристи от 10 страни ще влизат в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа. Става дума за Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт.

За гражданите на Украйна изискването ще важи от 30 юли, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Заповедта на министъра проф. Костадин Ангелов е издадена днес. 

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за пристигащите у нас от държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай.

Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Пълния текст на заповедта можете да видите тук