Трима българи с шанс за живот след трансплантация

OFFNews 29 юли 2021 в 12:40 1353 0

Снимка ВМА

Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години, съобщиха от МЗ.

Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, релизирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.

В края на миналата седмица 44-годишен мъж е обявен в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция, съобщиха от ВМА.

Във вторник (27 юли) сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Последва незабавна организация и през нощта – вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов.

Самата трансплантация на черния дроб продължи 6 часа. Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим и на колегите УМБАЛ „Свети Георги”, на координатора им д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.

Реципиенти на бъбреците са двама мъже (на 46 и на 56 години), избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи, съобщиха от УМБАЛ "Александровска".

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието и на двамата е стабилно.

Екипът на болницата изказва искрени съболезнования на близките на починалия младеж и адмирира решението им да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Преди пет дни в Александровска болница бе извършена трансплантация от жив донор, при която майка дари бъбрек на сина си. От началото на годината бъбречните трансплантации в лечебното заведение са 8 на брой - 5 от трупен и 3 от жив донор.

Белият дроб и сърцето на 15-годишния донор са предоставени по линия на Евротрансплант. 

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови