Трябва ли да се ваксинират преболедувалите?

OFFNews 15 юли 2021 в 10:20 4040 1

Европейският център по превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) съветва да се прилага пълният курс на ваксини при всеки с риск от тежко протичане, независимо от предходна COVID инфекция, съобщават от здравното министерство.

Според центъра това се налага заради липсата на данни за ефикасността на една доза от ваксините срещу COVID-19 при преболедували. Изследвания показват, че Делта вариантът, който вече доминира в някои страни, има потенциал за избягване на имунния отговор.

Дори и да сте преболедували, трябва да се ваксинирате, когато ви предложат ваксина. Защитата, която всеки придобива след инфекция с COVID-19, варира и все още не знаем колко дълго продължава естественият имунитет, посочват от СЗО.

Ваксинацията за преболедувалите е наложителна, защото експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване. Дори и да сте преболедували, е възможно – макар и рядко, отново да се заразите и заболеете. Проучванията сочат, че ваксинацията осигурява силна допълнителна защита към имунитета на преболедувалите, посочват експертите от ЕЦПКЗ и СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови