Тревога в Македония за годността на дарените ваксини от България

OFFNews 09 септември 2021 в 10:34 1905 0

Всички дарени ваксини от България ще бъдат използвани преди изтичане на срока им на годност, увери здравното министерство в Скопие, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Министерството съобщи, че в съответствие с точните нужди за втора доза от ваксината на Пфайзeр/Бионтех, както и поради големия интерес към първа доза от този производител, всички дози на дарените от България ваксини на американския производител ще бъдат използвани далеч преди изтичане на срока им на годност. 

"Ваксините от производителя "Пфайзер", които трябва да пристигнат като дарение от Република България, ще бъдат използвани в рамките на 5 до 7 дена от разпределението им по пунктовете. Съгласно договора с Република България ваксините ще бъдат на разположение от 14 септември на нашите пунктове, което значи, че има повече от достатъчно време да се използват и нито една да не бъде унищожена. Средно дневно се правят по около 10 000 ваксинации и най-голям процент от тях са именно от производителя Пфайзер", се посочва в съобщението на Министерството на здравеопазването на Северна Македония.

Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония изразява благодарност към правителството на Република България за дарението, посочва агенция МИА. 

В сряда Народното събрание одобри дарението на 51 480 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Споразумението е между двете страни и компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Тревогата в съседната държава е предизвикана от факта, че срокът на годност на предоставените от нашата страна РНК ваксини изтича в края на септември. Както по-рано OFFNews писа, тогава негодни за употреба ще бъдат над 1 млн. 220 хил. дози на "Пфайзер"/"Бионтех", доставени у нас.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews