Трети ден рекорд за най-много случаи на коронавирус за денонощие по света

OFFNews 25 октомври 2020 в 22:05 3054 0

Снимка Johns Hopkins

Разпространението на вируса по света

Рекордът за най-много нови случаи на коронавируса по света е бил подобрен за трети пореден ден, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

СЗО е регистрирала вчера 465 319 новозаразени. В петък случаите са били 449 720, а в четвъртък - 437 247.

В петък генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че планетата и особено Северното полукълбо е в "критичен момент" от пандемията. Новите случаи се увеличават експоненциално в твърде много страни, подчерта той и прогнозира, че "следващите месеци ще бъдат много трудни".

Испания въвежда извънредно положение в цялата страна заради влошаването на ситуацията с Covid-19, обяви премиерът Педро Санчес. Извънредното положение ще бъде в сила от днес до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови се въвежда и полицейски час от 23 до 6 часа сутринта.


Хърватия също обяви нови мерки срещу епидемията от коронавирус, които влизат в сила от утре. Сред тях е ограничаване на събиранията на повече хора на едно място и забрана за продажба на алкохол от полунощ до 6 часа сутринта.

Продължава да се влошава епидемичната обстановка във Франция, където за ден са били регистрирани рекордните над 45 000 новозарзени.

Въпреки въведените строги ограничителни мерки в Чехия, за последното денонощие са установени над 12 хиляди заразени. Това е най-високият брой положителни тестове, отчетен в страната в почивен ден.

Междувременно стана ясно за пореден случай на Covid-19 в Белия дом. Това е началникът на кабинета на вицепрезидента Майк Пенс. Той и съпругата му обаче са с отрицателни тестове за Covid-19.

Новината идва на фона на отчетените близо 80 000 новозаразени в Съединените щати и прогнозата на главния американски инфекционист - д-р Антъни Фаучи пред Би Би Си, че в началото на декември ще стане ясно дали ще има ефективна и безопасна ваксина срещу Covid-19:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!