Тренд: 60% от българите се консултират за изписаните им лекарства в аптеките

Над 50% предпочитат да пазаруват от малки аптеки, а 70% имат пълно доверие на магистър-фармацевтите

OFFNews 23 юни 2023 в 13:25 1218 0

аптека

Снимка Александра Маркарян

Проучване на ТРЕНД

Приблизително 60% от българите търсят мнението на магистър-фармацевт по изписаните им лекарства, а над 50% предпочитат да пазаруват от малки аптеки, където обслужването става на каса. Над 70% от попитаните имат пълно доверие на магистър фармацевтите.

Това показват данните от социалогическо допитване на ТРЕНД в навечерието на професионалния празник на фармацевтите 24 юни.

Проучването е осъществено по поръчка на Инициативен комитет от магистър-фармацевти в България. Идеята за тази извадка е предизвикана от обществената оценка за работата на фармацевтите, като най-достъпните здравни специалисти, по време на COVID пандемията. Проучването определя ролята на магистър-фармацевта, като ключова в опазването на обществено здраве.

КЗД: Държавата е дискриминирала фармацевтите по време на пандемията

Какви са заключенията за ролята на магистър-фармацевта

61% заявяват, че често им се случва директно да искат препоръката на фармацевт, вместо да ходят на лекар, а 36% заявяват, че понякога се консултират с магистър-фармацевта за предписаната им от лекар терапия.

Над половината от попитаните заявяват, че магистър-фармацевтите в България са професионалисти и имат високи етични стандарти. Едва ¼ от тях разговарят с магистър-фармацевта преди да закупи лекарство.

48% от попитаните заявяват, че предпочитат да пазаруват в аптеки, където обслужването става на каса, а едва 1/5 казват, че предпочитат да взимат сами продуктите от щандовете.

70% предпочитат магистър-фармацевта да изказва мнение за изписаните лекарства.

1/3 от запитаните закупуват лекарство, независимо че цената се оказва по-висока от очакванията им. 21% от тях питат магистър-фармацевта за алтернатива.

74% търсят информация в социалните мрежи, освен от лекар или фармацевт.

Приблизително 70% от попитаните заявяват, че цените и локацията са ключови, когато става въпрос за избор на аптека, от която да пазаруват.

За провеждането е използвано пряко полу-стандартизирано интервю „лице в лице“. Обемът на извадката е 800 интервюта с потребители на аптеки на възраст 18+ г. в малки и големи населени места, а максимално допустима статистическа грешка: ± 3.4%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика