Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа

OFFNews 07 май 2020 в 12:50 3357 2

В операционни зали от световна класа ще работят екипите на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА). Днес с реновираните условия се запозна и премиерът Борисов, който беше придружаван от началника на лечебното заведение проф. Венцислав Мутафчийски.

Ремонтът продължи няколко месеца, а новите условия са в унисон с концепцията на ръководството на ВМА за превръщането й във високотехнологична болница.

Операционните зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

„Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети ВМА и се запозна на място с реновираните условия. Направените инвестиции са в размер на 1,7 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.05 2020 в 22:37

А кво прави тоя бурсук там по сакенце? Мене не са ме пускали на такова място с такива дрехи за животоспасяващи действия, тоя какво още инспектира? Учи хирурзите? Инженерите? Анестезиолозите?

Много преди цианозата изпищяват мониторите. Това го хващаха още древните Хирани, и РО-5, 6, по-стари не познавам. 80-те, вече бяха много стари. Те бяха по-опасни за персонала, прочее, особено за жените. Изпускаха халотан, и докарваха климакс и диви мигрени на никаква възраст. На мъжете само див махмурлук в главата, друг не. Не дай боже да е било пентран.

3943

1

OtSofia

07.05 2020 в 18:58

Да, бе - „световна(?) класа“: наситено синя операционна. Сигурно на екипа им е неприятно да диагностицират цианоза на пациента по време на операция. А на фона на синьото тя просто може и да не се забележи. Е, имаме си и прорастнал върху русизъм маймунски неологизъм: "дооборудвана". Да ни е честит. Във ВМА могат вече да "запуснат" "новинката". Nice, ah? За "реновираните условия" и "подмяната - "другой раз":)
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков