Трансплантираха сърце от генномодифицирано прасе на човек

OFFNews 11 януари 2022 в 08:26 3886 4

Снимка Училище по медицина към Университета в Мериленд

За първи път трансплантираха на човек сърце от генномодифицирано прасе.

Получи го американец.

Пациентът Дейвид Бенет е на 57 години. Той се чувства добре три дни след операцията в Балтимор, казват лекарите, цитирани от Би Би Си. Тя е продължила 7 часа.

Трансплантацията е била последната надежда за спасяването на живота на Бенет, но не е ясно шанс за колко години живот дава тя.

"Изборът беше между смъртта или тази операция - обяснява Бенет ден преди нея. - Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми шанс."

Лекарите в медицинския център на университета в Мериленд са получили специално разрешение от американските регулаторни власти да извършат процедурата на основание, че в противен случай г-н Бенет ще умре.

Състоянието му е било толкова тежко, че е бил определен от лекарите като негоден за трансплантация с човешки орган, затова са рискували с този вариант.

За медицинския екип, извършил трансплантацията, тя е кулминация на години изследвания, която може да промени живота на хора по целия свят.

Операцията ще приближи света с една крачка към разрешаване на кризата с недостига на органи, коментира хирургът Бартли Грифит, цитиран в прессъобщение на Училището по медицина към Университета в Мериленд. Тази криза се изразява в следното: 17 души умират в САЩ всеки ден, докато чакат трансплантация. 100 000 са в списъка на чакащите.

През октомври 2021 г. хирурзи обявиха в Ню Йорк, че успешно са трансплантирали бъбрек от прасе на човек. По това време операцията беше най-новаторският експеримент в трансплантологията. Пациентът обаче изпадна в мозъчна смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови