Тютюнопушенето и алкохолът са водеща причина за рак

Според авторите на изследването превенцията на онкологичните заболявания е проблем в повечето страни по света

OFFNews 19 август 2022 в 09:06 1599 0

цигари

Снимка Pixabay

Резултатите от мащабното научно изследване са публикувани в "Лансет"

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет".

Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява да се разберат по-детайлно рисковите фактори в различните региони на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това, че събирането на данни е свързано с много пропуски в някои страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови