Тестват универсална противогрипна ваксина

Ако изпитванията са успешни, ваксината ще предлага защита срещу всички грипни щамове

OFFNews 25 ноември 2022 в 11:22 990 1

ваксина

Снимка Unsplash

Изследване на медицинското училище "Перелман" към университета на Пенсилвания.

Експериментална ваксина е осигурила широка защита срещу всичките 20 известни подтипа на грипните вируси A и B в първоначални тестове върху мишки и порове, потенциално откривайки пътя към универсална противогрипна ваксина, която може да помогне за предотвратяване на бъдещи пандемии, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване.

Двудозовата ваксина разчита на същата иРНК технология, използвана във ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна". Тя доставя малки липидни частици, съдържащи иРНК инструкции за клетките да създават реплики на хемаглутинините - протеини, които се появяват на повърхността на грипния вирус.

Универсалната ваксина няма да означава край на грипните сезони, но би спестила "гадаенето" при разработването на годишни ваксини месеци преди грипния сезон всяка година.

Идеята е да разполагаме с ваксина, която да осигури на хората базово ниво на имунна памет за различни грипни щамове, така че да има много по-малко заболявания и смъртни случаи, когато настъпи следващата грипна пандемия, каза в изявление ръководителят на изследването Скот Хенсли от Медицинското училище "Перелман" към университета на Пенсилвания.

За разлика от стандартните противогрипни ваксини, които доставят една или две версии на хемаглутинина, експерименталната ваксина включва 20 различни вида с надеждата да накара имунната система да разпознае всеки грипен вирус, с който може да се сблъска в бъдеще.

В лабораторни експерименти имунната система на ваксинираните животни разпознава хемаглутинините и се защитава срещу 18 различни щама на грип А и два щама на грип В. Нивата на антителата, предизвикани от ваксината, остават непроменени в продължение на най-малко четири месеца, според публикацията в сп. "Сайънс".

Ваксината намалява признаците на заболяване и предпазва от смърт, дори когато поровете са били изложени на различен тип грип, който не е включен в нея, казват изследователите.

Ако е успешна в изпитванията върху хора, универсалната противогрипна няма задължително да предотвратява инфекцията. Целта е да се осигури трайна защита срещу тежки заболявания и смърт, отбелязва Хенсли.

Макар обещаващите резултати да предполагат защитна способност на новата ваксина срещу всички подтипове грипни вируси, не можем да бъдем сигурни, докато не бъдат направени клинични изпитвания върху доброволци, казва в изявление Адолфо Гарсия-Састрем, директор на Института за глобално здраве и нововъзникващи патогени към болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови