ТЕЛК решенията ще важат до повторното явяване на комисия

Йорданка Веселинова 19 януари 2023 в 10:28 1936 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Гласуване в парламента

ТЕЛК решенията ще важат до повторното явяване на комисия. През това време хората ще могат да получават полагащите им се пенсии.

Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за хората с увреждания. Целта е да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

Започнатите и неприключили производства до влизането на закона в сила, както и тези, които са започнати, но не са приключили до 4 месеца от влизането на закона в сила, се довършват по новия закон, но без да се вземат предвид сроковете. Занапред РЗИ ще уведомява хората най-късно до 4 месеца преди изтичането на експертизата им, че трябва да подадат заявление за преосвидетелстване. Ако ТЕЛК не се произнесат в рамките на три месеца, това ще се счита за забавяне и ще се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение. Ако новото решение е за по-ниска степен на неработоспособност, хората няма да връщат пари.

Според промените  хората с увреждания да не бъдат държани отговорни за забавянето на комисиите и да не връщат получените средства дори при последваща промяна във вида и степента на увреждане.

Промените бяха приети скоростно приети, като ако "Държавен вестник" ги публикува веднага, могат да са факт до края на седмицата. След това РЗИ ще имат 14 дни, през които да изпратят информация за всички забавени епикризи и следва да се възстановят инвалидните пенсиите на хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови