Цяла България е в зелената зона, в Австрия задължителни маски в транспорта до юни

OFFNews 25 май 2022 в 11:02 1321 0

коронавирус

Снимка Getty Images/Архив

Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболеваемостта е 50 на сто хиляди души. 

Чрез целогеномно секвениране са анализирани 180 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 1 април - 3 май 2022 г. и са изпратени от 23 различни лечебни заведения от 17 области на страната. При всички проби е установен вирусен вариант Омикрон и негови подварианти ВА.1 и ВА.2, посочват още от центъра. По данни на картата за епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти, заразени с COVID-19, всички региона са в най-ниския етап. 

100 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това са 4% от направените 2 501 проби. 470 пациенти са в болница, от които 40 - в интензивно отделение. 3-ма души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. 

От началото на юни Австрия облекчава правилата за носене на маски, заради пандемията от коронавирус, съобщи здравният министър Йоханес Раух, цитиран от ДПА и БТА. Задължението за носене на маски от типа FFP-2 в градския транспорт и супермаркетите, което е валидно понастоящем, през лятото ще бъде отменено за три месеца, заяви Раух. Маските ще продължат да са задължителни в болниците и в домовете за възрастни хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!