Цял екип съдебни лекари, който трябваше да изготви експертиза на Дебора, си направи самоотвод

OFFNews 08 август 2023 в 11:48 18553 5

Снимка pixabay

Целият екип от съдебни лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза по случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора, са си направили самоотвод, съобщиха от прокуратурата. 

Петимата експерти са депозирали, че не желаят да изготвят становище. Това е станало на 31 юли - веднага след като са били повикани да започнат изготвянето му.

Нов състав от съдебни медици в друг град започва изготвянето на петорната експертиза. В нея са включени вещи лица - съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург. 

По делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата.

Дебора беше нарязана с макетно ножче, беше счупен носът ѝ, а главата ѝ - обръсната, от интимния ѝ партньор - 26-годишния Георги Николаев. Това е станало в края на юни, но се разбра в края на юли, когато майката и близка приятелка на пострадалата разказаха за случилото се в края на юли.

Нападателят ѝ беше обвинен за нанесена средна телесна повреда, преквалифицирана на лека и впоследствие - пуснат на свобода. Заради това последваха масови протести из цялата страна с искане за оставката на съдията, пуснал мъжът на свобода. Сега Николаев е в ареста с две обвинения - за средна телесна повреда и за закана за убийство.

В понеделник вечерта момичето даде първото си изявление след случая. Това стана, след като Народното събрание прие на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие и промените в Наказателния кодекс, с които се завишат присъдите за лека и средна телесна повреда. 

Министърът на здравеопазването бе изслушан в ресорната комисия в НС за това как се изготвят съдебните експертизи. 

Тази вечер отново ще се проведе национален протест под надслов "НЕ на насилието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

5

GB

08.08 2023 в 15:05

Не знам за конкретния случай, но експертите из местните институции масово се притесняват от феодални управници и мутренските им привърженици

11472

4

Zmee

08.08 2023 в 13:30

Или случая не е точно това, което изглежда както все повече се чува от тук и от там.

12021

3

bls

08.08 2023 в 12:44

Far Rider - Нищо такова. Показва, че не искат да участват във фарса, който им готвят, щото ги натискат да напишат "правилното" заключение. По всяка вероятност ги натискат да пишат, че телесната повреда е средна, а не лека каквато вероятно е тя по всички медицински стандарти. Ще се опрат на това, че жертвата евентуално била загубила съзнание ама кой и как установява за колко време и дали е била пълна загуба...

135

2

Far Rider

08.08 2023 в 12:34

Този техен жест показва страх от мутрите, съчувствие към насилника и тотална безхаберност. трябва да ги уволнят щом не искат да изпълняват съвестно своите задължения.

4638

1

Того

08.08 2023 в 12:06

Бравос на таквизи специалисти!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков