Център за деца с аутизъм отваря врати в Бургас

OFFNews 31 август 2022 в 09:24 1044 0

дете

Снимка Unsplash

Инициативата е на сдружение „Аутизъм днес“

Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия се открива днес в Бургас. Морският град е третият в страната, в който ще има такъв център след София и Плевен, съобщи БНР.

Инициативата за създаването му е на сдружение „Аутизъм днес“. То е учредено през 2014 година, от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, общественици и родители на деца с аутизъм.
В Бургас децата са над 65, но към момента ще се работи с около 44-45, каза председателят на сдружението Владислава Цолова.

"Сградата е общинска, беше в лошо състояние. Ремонтирахме я с много дарения. Кадрите се обучават вече половин година", съобщи тя.

Община Бургас е предоставила сградата преди 3 години, но заради пандемията ремонтът приключва в края на 2021 г. Основни дарители са българи, живеещи в чужбина. Над 65 са децата, които ще се възползват от възможностите на центъра.

Практиката показва, че колкото по-рано се започне с поведенческа терапия с деца, които са с проблемно поведение, с проблем в развитието, както и аутистично поведение, толкова по-големи са резултатите и е по-голям шансът детето да се адаптира напълно в социалния свят. При нас децата постъпват на 1 година и няколко месеца, до възраст от 3 години и половина почти нямат остатъчен проблем в развитието, разказва Владислава Цолова.

С децата ще работят психолози, социални педагози и логопеди. Терапевтичните сесии са индивидуални.

Предстои изграждането на такива центрове във Враца и Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!