Тази година ще има COVID-19, няма да има грип

Училищата не са рисково звено за разпространение на коронавируса, твърди епидемиологът Мира Кожухарова

OFFNews 04 януари 2021 в 10:05 3058 0

Снимка Архив

Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се сблъскаме с две епидемии. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни към всички респираторни вируси.

„Не бива да пренасяме всичко, което знаем вече за грипа, към COVID-инфекцията. Децата са уязвими за грипната инфекция, но не и за новия коронавирус, особено малките деца. Доброто, известно до момента е, че грипният сезон в Южното полукълбо премина, без да има грипна епидемия в нито една от страните. Ако тази тенденция се запази, а към момента няма тенденция за разпространение на грип и в Северното полукълбо, може би тази година ще имаме само една епидемия – това ще бъде COVID-епидемията, но няма да се намеси грипният вирус.“

Според последните изследвания, обобщаващи опита на ЕС, училищата не са рисково звено за разпространение на коронавируса, подчерта епидемиологът и уточни, че това е обществото като цяло, а не училищата.

Малките деца не само че не боледуват от коронавирусната инфекция, но и много рядко се заразяват и на практика не заразяват възрастните хора, поясни проф. Кожухарова.

Учителите са сред приоритетните групи за ваксинация не защото са рискова професия, а защото това е изключително важна професия и „обществото им дължи този жест“, смята проф. Кожухарова.

Относно плана за ваксинация специалистът коментира, че е важно бързото използване на наличните количества ваксини.

Запитана реалистично ли е да се очаква в края на май да започне масова ваксинация, проф. Мира Кожухарова заяви, че това е възможно при добро планиране и е въпрос на организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews