Търсят места за туберкулозно болните от Варна в съседни области

Янка Петкова 19 декември 2022 в 16:22 1852 2

Момчил Мавров

Снимка Янка Петкова

Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването

Единствената възможност за освободените пациенти с туберкулоза от останалата без ток варненска белодробна болница е да бъдат пренасочени към лечебни заведения в близост. Такива има в Бургас, Русе, Велико Търново, Добрич.

Това съобщи на брифинг пред здравното министерство началникът на кабинета на здравният министър доц. Момчил Мавров.

По думите му за момента няма вариант пациентите да останат във Варна, тъй като в болниците в града има инфекциозни отделения, но те не могат да приемат туберкулозно болни.

Според Мавров Тубдиспансерът в морския град е общинско търговско дружество и "няма механизъм, по който държавата да подпомага едно или друго лечебно заведение".

Има си механизъм, по който се субсидират подобни дейности, вкл. и лечението на туберкулоза. Има програма за профилактика и контрол на това заболяване. Не ми е известно друго лечебно заведение да е фалирало или да има проблеми, освен преди 9 години в Пловдив, когато там фалира белодробна болница. Тогава дейността беше поета от университетската болница в града, която създаде отделение. Тогава се намеси държавата, когато общината абдикира от грижата, може би е дошъл такъв момент и за Варна, каза шефът на министерския кабинет.

По думите му сега е ред да се намеси РЗИ Варна, която да издаде заповеди за задължителна изолация на пациентите, които са в заразна фаза. Това се налага, тъй като с връщането им по домовете се контактните лица ще се увеличат.

В сряда, 21 декември, в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща на министър Меджидиев с областният управител на Варна, с кмета на града и управителя на затворената белодробна болница в търсене на решение.

Къде ще бъдат пренасочени пациентите, ще стане ясно след два-три дни, обеща Мавров.

Белодробната болница във Варна прекрати работа след като енергопреносното дружество Енерго Про ѝ спря електрозахранването. До мярката се стигна след натрупани задължения за над 90 000 лв. Това обаче не е единственият проблем на Тубдиспансера, тъй работещите в него не са получавали заплати от месеци. Днес служителите организираха протест и временно блокираха достъпа към Белослав с искане да бъде решени проблемът с болницата.

Междувременно Община Варна излезе с официална позиция, в която е посочено, че тя няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата, която обслужва Северна България. Въпреки това има готовност да предложи на Общинския съвет изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на Тубдиспансера, в случай че държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете му. Те са изцяло свързани с лечебната дейност, която се финансира от държавния бюджет, се казва в позицията на Общината.

През 2015 г. Общинският съвет във Варна взе решение дейността на Тубдиспансера да бъде прехвърлена към друга болница в града, а той да бъде ликвидиран като търговското дружество. Решението бе потвърдено през ноември 2022 г., но все още няма реакция от Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

2

Агент 001

20.12 2022 в 02:05

Здравеопазването, както и съдебната ни система са пълен боклук! Чудим се и се възмущаваме, защо не ни искат в Шенген и въобще в Европа. Ами, ето за това!

705

1

Деспин Митрев

19.12 2022 в 23:10

боклуци сър, най-долни боклуци!
 
X

Да помогнем на украинските деца!