Търговищка болница отрече да е организирала кръводарителска кампания за родилка

Ненужната кампанийност води до принизяване на най-хуманната проява на човечност, посочват от лечебното заведение

OFFNews 25 юли 2023 в 13:17 823 0

МБАЛ

Снимка Архив

МБАЛ Търговище

Болницата в Търговище не е участвала в инициирането на кампания за кръводаряване. Това съобщиха в изявление до медиите от ръководството на здравното заведение по повод публикации в социални и национални медии за масово кръводаряване за родилка в МБАЛ Търговище.

Съобщението за спешно кръводаряване е било разпространено вчера. В него се твърди, че млада жена, която е родила със секцио в болницата, има нужда от кръв.

30-годишната Айше Воденичарова е родила в здравното заведение първото си дете, след което получава усложнения и има спешна нужда от кръв. Младото семейство живее в Търговище, но е родом от Церовище, затова решихме да ги подкрепим, е обяснил кметът на селото.

Според информацията акцията е трябвало да продължи до днес, а в нея са мобилизирани дарители от Церово и околните села.

Днес от ръководството на болницата информират, че лечебното заведение не е участвало в инициирането на кампания за кръводаряване, тъй като няма необходимост от подобни призиви.

В тиражирания случай се касае за жена с усложнения на бременността, изискващи спешни акушерски и впоследствие реанимационни мероприятия, реализирани в пълен обем за няколко часа. 24 часа след острия период състоянието на пациентката е стабилно и тя е без опасност за живота, уточняват от болницата.

"Личното ни мнение е, че кръводаряването е най-хуманната доброволна проява на човечност в ежедневието ни, но излишната и ненужна кампанийност води до принизяването ѝ", се казва в съобщението, подписано от ръководството на МБАЛ Търговище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки