СЗО: Здравето не е само отсъствие на болест

Всяка година над 13 милиона смъртни случая по света се дължат на причини, които могат да бъдат избегнати

OFFNews 07 април 2022 в 15:05 993 0

Снимка СЗО

„Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болест или недъг“. Това гласи уставът на Световната здравна организация, който влиза в сила на 7 април 1948 г. Този ден е обявен за Световен ден на здравето.

На Международната конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк, САЩ (19-22 юни 1946 година) е изработен и приет устава на Световната здравна Организация (СЗО). Той е подписан от представителите на 61 държави членки на ООН, в момента държавите поставили подписа си под него са 191.

Тази година Световния ден на здравето преминава под мотото: "Нашата планета, нашето здраве". Темата е фокусирана върху връзката между здравето на планета и здравето на хората, животните, растенията – всички живи същества, в съответствие с подхода „едно здраве“.

Информационната кампания на СЗО/Европа ще популяризира послания и дейности, които показват как индивидуалните избори и социалното поведение влияят на околната среда.

Според данни на СЗО всяка година над 13 милиона смъртни случая по света се дължат на причини, които могат да бъдат избегнати по отношение на околната среда. Това включва климатичната криза, която е една от най- сериозните заплахи за здравето на човечеството. Замърсяването на въздуха убива по един човек всяка минута в Европейския регион. Екстремните метеорологични явления, недостигът на вода, замърсяването с пластмаси, преработените, нездравословни храни и напитки, стимулират вълна от затлъстяване, ракови и сърдечни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови