СЗО за спряната оксфордска ваксина: Бързината не означава, че правим компромиси с безопасността

OFFNews 09 септември 2020 в 17:35 2480 0

Безопасността на бъдещата ваксина е на първо място и е най-важна, коментира главният учен на Световната здравна организация д-р Сумия Сваминатан. "Когато се стремим към бързина . . . не означава, че започваме да правим компромиси или да съкращаваме процеса за оценка", каза тя, цитиран от Ройтерс.

Компанията "Астра Зенека" обяви, че прекратява временно глобалните изпитания на експерименталната си коронавирусна ваксина след като участник се е разболял, без да уточнява какъв точно е страничният ефект.

"Това е рутинно действие, което се прави винаги, когато се появи някаква необяснима болест в някое от изпитанията", заявиха от компанията пред Ройтерс.

Британският медицински регулационен орган преглежда в спешен порядък наличната информация, за да прецени дали "Астра Зенека" може да поднови изпитанията на експерименталната ваксина срещу новия коронавирус, след като един от участниците в тях се разболя.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза преди това пред Скай нюз, че решението на компанията да прекрати изпитанията е предизвикателство, но няма непременно да попречи на усилията за разработване на ваксина. Той отбеляза, че това не за първи път се случва с експерименталната ваксина, разработена от Оксфордския университет.

Американският експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви, че решението на компанията да направи пауза в глобалните изпитания на експерименталната си ваксина срещу коронавируса е малшанс, но не е нещо рядко в развойния процес на ваксините.

Иън Джоунс, професор по вирусология в университета в Рединг, заяви: "Неизбежна последица от широкото тестване на ваксина с голям брой хора е, че някои естествено ще се разболеят от други причини по време на процеса. Трябва да изчакаме и да видим какво ще покаже разследването, но мисля, че по-доброто описание на случващото се е инцидент, а не нещо лошо".

Чарли Уелър, ръководител на програма за ваксини в организацията "Уелкъм", каза: "Безопасността е най-важното съображение при разработването на всяка ваксина и е редно изпитанията да бъдат спрени, докато се провежда разследване. Това често е нормална част от процеса на изпитанията, в които участват десетки хиляди хора. Това е много важно, за да бъде разбрано бързо дали болестта има някаква връзка с ваксината или плацебото. Данните трябва да се споделят открито, както Оксфордският университет и "Астра Зенека" направиха".

"Не знаем какво се е случило, но като се има предвид, че във Великобритания хора на възраст над 70 години са включени в изпитанията, трябва да се очакват инциденти. Понякога това, което се случва при възрастни, става и с млади хора . . . - каза Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина - Този инцидент показва, че оксфордските изпитания, както и всички други във Великобритания, се наблюдават много внимателно и се взимат предпазни мерки за защита както на участниците в процеса, така и на тези, които може да получат ваксината в бъдеще".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови