СЗО: Ваксинирането срещу COVID-19 не може да е единствен вариант за пътуване зад граница

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 10:03 2130 0

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 не трябва да е единствен вариант за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа  заради несправедливото разпределение на ваксините в световен мащаб.

В изявлението се казва още, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредната ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC - най-високото ниво на спешна медицинска помощ, което СЗО може да обяви).

Декларацията бе направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета за пандемията от COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

Комитетът заяви, че не трябва да се изисква "доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен вариант или условие, позволяващо международни пътувания, предвид ограничения глобален достъп и неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19".

Вместо това, държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки - като например като алтернатива на ваксинацията да имат изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Комитетът изрази също така загриженост за предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19.

Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията.

Комитетът подчерта, че е изключително важно държавите да продължат да използват всички налични инструменти. Те включват мерки в областта на общественото здраве и социалната сфера, ваксинация, диагностика, терапия и ефективни комуникации, за да се контролира пандемията и да се смекчи неблагоприятното ѝ въздействие върху здравето и социално-икономическия и образователния контекст. И призова за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на СЗО за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови