СЗО: Училищата трябва да затварят последни и да отварят първи

OFFNews 29 октомври 2021 в 14:21 1333 0

Световната здравна организация (СЗО) призовава училищата да останат отворени въпреки утежняващата се ситуация с пандемията от COVID-19, но при спазване на подходящи мерки за превенция от вируса. 

За последните четири седмици клонът на СЗО в Европа е отчел увеличение на новозаразените с коронавирус. Това са и 57% от новите случаи по света, регистрирани през третата седмица на октомври. 

Това предизвика разнопосочни реакции в Европа. Общо 45 държави и територии препоръчаха училищата да останат отворени, но при спазване на стриктни епидемиологични мерки. Седем страни избраха пълно или частично затваряне на образователните институции, а две държави препоръчаха преминаване към дистанционно обучение.

Според д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, затварянето на училищата през миналата година е нанесло повече вреди, отколкото ползи на децата - най-вече на социализирането им и на психическото им здраве. 

В позиция СЗО изтъква, че именно училищата са последните места, които трябва да затворят, дори в условия на пандемия като сегашната, и първите, които да отворят отново врати с подходящи мерки за борба със заразата. СЗО препоръчва осигуряване на безопасна училищна среда чрез физическо дистанциране, често почистване на ръцете, носене на маски, осигуряването на вентилация в класните стаи и редовно тестване за COVID-19. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови