СЗО смята, че е възможно пандемията да приключи тази година

Продължаващото неравенство при разпределението на ваксините увеличава риска от еволюиране на вируса, смята Тедрос Гебрейесус

OFFNews 01 януари 2022 в 17:46 9747 1

Пандемията от COVID-19 ще бъде победена през 2022 г., ако страните работят заедно, за да овладеят разпространението на инфекцията, посочи в  новогодишната си реч председателят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Шефът на СЗО е срещу проявите на "тесен национализъм и трупането на ваксини" и едновременно с това обяви новата цел на СЗО - до юли 2022 г. да бъдат ваксинирани 70% от хората във всички държави, за да се сложи край на пандемията.

Гебрейесус напомни, че сега лекарите разполагат с много повече инструменти за лечение на COVID-19, но продължаващото неравенство при разпределението на ваксините увеличава риска от еволюиране на вируса.

"Тесният национализъм и натрупването на ваксини от някои държави подкопаха справедливостта и създадоха идеалните условия за появата на варианта Омикрон и колкото по-дълго продължава неравенството, толкова по-големи са рисковете от развитието на вируса по начини, които не можем да предотвратим или предвидим. Ако сложим край на неравенството, ще сложим край на пандемията", бе категоричен ръководителят на СЗО.

В края на 2021 г. Гебрейесус предупреди, че едновременната циркулация на Делта и Омикрон създават "цунами от случаи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови