СЗО: Следваща пандемия ще е още по-опустошителна

Страните трябва да инвестират в превенцията и социалната сигурност, са изводите в доклада "Един неорганизиран свят"

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2020 в 09:34 3293 2

Ако не се поучим от COVID-19 и не приложим наученото на практика с необходимите средства и ангажимент, следващата пандемия, каквато със сигурност ще има, ще е още по-опустошителна. За това предупреждава доклад на Световната здравна организация, съобщава Ройтерс.

Авторите на доклада, озаглавен "Един неорганизиран свят", посочват, че настоящата пандемия от COVID-19 е доказателство за "колективната неспособност" за прилагането на практика на мерките за превенция, подготовка и отговор на този тип събития, така че "да им се даде съответния приоритетен характер".

Според доклада пандемията е показала "уязвимостта на икономиките и социалните системи, които са тясно свързани помежду си", както и отчетливите пропуски в обществата и нациите по отношение на неравенствата, докато коронавирусът "просперира в един неорганизиран свят".

Изводите на експертите изготвили документа е, че пандемията от COVID-19 "ясно ни напомни, че е невъзможно да се разчита на здравна сигурност, ако няма социална такава". Те настояват страните да създадат стабилни системи, да приемат адекватни мерки и да поемат ангажимент да инвестират в превенцията, подготвяйки се за "най-лошото", защото "никой няма да е в безопасност, докато всички заедно не бъдем".

От СЗО посочват, че за справянето с пандемията са вложени над 11 млрд. долара, докато стойността на мерките за превенция струват едва по 5 допълнителни долара на човек годишно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5014

2

Диди

16.09 2020 в 12:02

Както от етиопското им страшилище, де Тръмп му оряза американската издръжка никога не очаквайте хубави приказки и от останалите вампири в СЗО. Те са турени там, за да плашат света в интерес на няколко световни компании. Интересно защо "ковида" не смачка никой от тях до сега?.

73928

1

El Commandante

16.09 2020 в 09:43

Ma тя тая беше опустошителна само за икономиката, вие за тва ли говорите?