СЗО: Самотата е новата глобална заплаха за здравето

Вредното ѝ въздействие върху човек се равнява на пушенето на 15 цигари дневно

OFFNews 17 ноември 2023 в 11:18 990 2

самота

Снимка Pixabay

Всеки четвърти по-възрастен човек в света преживява социална изолация

Самотата е глобална заплаха за здравето, обяви Световната здравна организация (СЗО). Вредното ѝ въздействие върху човек се равнява на пушенето на 15 цигари на ден, пише The Guardian.

Всеки четвърти по-възрастен човек в света преживява социална изолация, което увеличава риска от деменция с 50% и коронарна артериална болест или инсулт с 30%.

Освен това, според изследвания, до 15% от тийнейджърите в света са самотни. Те изпитват самота в училище и е по-вероятно да напуснат университета. А чувството за откъснатост и липса на подкрепа по време на работа може да доведе до намалена производителност.

Световната здравна организация е създала международна комисия по проблема със самотата. "Всеки, навсякъде може да бъде самотен или социално изолиран", отбелязва СЗО.

Проблемът изолацията  се е влошил поради COVID пандемията, която е спряла социалните дейности на хората, така че нивото на самота се е увеличило.

"Самотата не познава възраст или граници и се превръща в глобален проблем за общественото здраве, засягащ всички аспекти на здравето, благосъстоянието и развитието“, алармират експерти.

По думите им рисковете за човешкото здраве от самотата са равни на пушенето на 15 цигари на ден. От СЗО подчертават, че вредата от нея е дори по-голяма, отколкото от затлъстяването и заседналия начин на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

17.11 2023 в 13:39

Решение има- всеки си носи по две кенчета биричка с мезе и айде на пейките (Нямате ли? Направете си) пред кооперацията, да обсъдите клюките, войната, футбола, световната конспирация,..., ...., ....., ..... (ジ)
Примери колкото щеш, хем у по търсените квартали на София....

1000

1

battRadoo

17.11 2023 в 12:54

Навивахте като луди за локдауни, сега самотата се окзава проблем. Да не се окаже, че проблемът е СЗО :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика