Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СЗО с призив: Отглеждайте храна, а не тютюн

Отглеждането на тютюневи култури поставя в икономическа зависимост хората от най-бедните райони, подчерта представителят на СЗО у нас

OFFNews 31 май 2023 в 14:20 1087 0

доц. Михаил Околийски

Снимка БГНЕС

доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България

„Отглеждай храна, а не тютюн“ е призивът на Световната здравна организация (СЗО) за Световния ден без тютюнопушене, който се отбелязва днес. За това информира д-р Михаил Околийски, представител на България в СЗО, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

Тютюнът е отговорен за около 8 милиона смъртни случаи годишно по света, коментира Околийски. Тютюневата индустрия е единствената в света, която убива повече от половината от потребителите си, коментира също Околийски.

По данни на СЗО рекордните 349 милиона души в 79 държави са изправени пред остра продоволствена несигурност, много от които са в страни с ниски и средни доходи, включително над 30 страни в Африка. Много от тези страни използват големи площи от плодородна земя за отглеждане на тютюн, вместо за здравословна храна, отчита СЗО.

СЗО призовава България да спре отглеждането на животозастрашаващи тютюневи култури, каза Околийски. И добави, че целта е да се сложи край на тази икономическа зависимост в най-бедните райони на страната.

Въпреки че вече тютюнът е „маргинална култура“ в страната, продължават да се дават високи субсидии, отбеляза икономистът д-р Димитър Събев от Института по икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН).

По думите му обаче се вижда, че отказът от тютюн води до просперитет на местното население. Пример за това е село Брезница в община Гоце Делчев, според изследване. Там от 2013 г. всички жители на селото се пренасочват към малини, ягоди, лешници и гъби, сочат данните. Според Събев се вижда, че алтернативи има.

В отговор на въпрос на БТА пулмологът д-р София Ангелова напомни, че според последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2020 г. 39,4% от българите пушат. Най-активно пушещите са във възрастта между 45 и 55 години, отбеляза тя. Като притеснителен факт специалистът изтъкна, че децата и младите хора употребяват електронни устройства за тютюн.

Тази вечер от 19:00 ч. ще има концерт под надслов "За живот без тютюнев дим" в зала “Фестивална” в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews