СЗО: Рано е за край на извънредната ситуация заради COVID-19

OFFNews 13 декември 2022 в 12:45 770 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Прекалено рано да се слага край на извънредната ситуация, обявена заради коронавируса, все още има опасност пандемията да се влоши, това заяви изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) Сет Бъркли, цитиран от Ройтерс.

Алиансът, който е орган на Световната здравна организация (СЗО), се среща веднъж на няколко месеца, за да прецени дали коронавирусът, който се появи преди три години в китайския град Ухан, все още представлява "извънредна ситуация в сферата на здравеопазването на международно ниво".

Целта на това определение е да се задейства координирана международна реакция и да може да се отключи финансиране за сътрудничество в областта на споделянето на ваксини и провеждането на лечения.

В отговор на журналистически въпрос дали на заседанието за извънредни ситуации следващия месец СЗО ще обяви край на извънредната ситуация, изпълнителният директор на ГАВИ заяви, че е възможно нещата да се влошат.

Предполагам знаете, че д-р Тедрос (генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус) мисли за глобалната ситуация, която може да се влоши. Тя обаче може и да се подобри. Ние не знаем накъде отива. Изглежда, че моментът е прекалено труден, за да се прекрати извънредната ситуация, допълни той.

"Ние приключихме с вируса, но той не е приключил с нас", каза още Бъркли. Той прогнозира, че голямото търсене на ваксини най-вероятно ще се запази и през следващата година.

"Очакваме да бъдат поръчани стотици и стотици милиони дози", посочи Бъркли, като поясни, че самите държави са изразили желание за подобни количества.

ГАВИ е част от глобалната програма за равен достъп до ваксини КОВАКС, която е осигурила около 1,9 милиарда дози за 146 държави.

Сривът в търсенето на ваксини за коронавирус означава, че някои страни са прибегнали до унищожаване запасите си.

Въпреки това Бъркли заяви, че КОВАКС е отчела загуби на ваксини от едва три процента. Освен това ГАВИ е успял да предоговори поръчките си в съответствие с намалялото по-рано тази година търсене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews