СЗО призна: Има данни за въздушно разпространение на коронавируса

До момента от експертите на организацията твърдяха, че заразяването става само при близък и по-продължителен контакт с болен

OFFNews 08 юли 2020 в 11:16 2840 0

Световната здравна организация (СЗО) призна, че има данни за въздушно разпространение на новия коронавирус – нещо, което отричаше да е възможно до момента.

Преди дни 239 учени от цял свят написаха отворено писмо до СЗО, в което призовават организацията да преосмисли начините за предаване на вируса и да включи въздушното разпространение.

До момента от СЗО твърдяха, че заразяването става само при близък и по-продължителен контакт с болен, но новите данни сочат, че дори при спазване на социална дистанция коронавирусът може да измине големи разстояния, носен от въздуха.

По време на брифинг пред медии Бенедета Алегранзи от СЗО, която отговаря за превенцията и контрола на заразни заболявания заяви, че съществува възможност за въздушно разпространение.

„Възможността за въздушно предаване на коронавируса на публични места, особено такива със специфични условия като затворени помещения с лоша вентилация, не може да бъде изключена“, каза тя.

Въпреки това Алегранзи допълни, че данните трябва да бъдат събрани и интерпретирани в по-продължителен период от време.

„Искахме от СЗО да обърнат внимание на данните. Това не е атака към тях, а научен дебат. Трябваше да направим тази информация публична, защото от СЗО отказваха да приемат доказателствата ни“, коментира Хосе Хименез пред „Ройтерс“, химик от университета в Колорадо и един от подписалите се под писмото.

„Когато хората чуят за въздушното разпространение, здравните служители ще откажат да ходят в болниците. Хората ще започнат да изкупуват всички маски със защита N95 и няма да останат предпазни средства за повечето развиващи се страни“, коментира още той.

Новите факти за разпространението на вируса поставят под въпрос и мярката със спазване на дистанция. В случай че вирусните частици могат да бъдат разнасяни по въздуха, разстоянието между хората няма значение, коментират експерти.

Не за първи път експерти от СЗО променят мнението си по ключови елементи за глобалната пандемия. Преди време от организацията заявиха, че няма данни за разпространение на вируса от асимптоматични носители. По-късно тези твърдения бяха опровергани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови