СЗО предупреди за 11% ръст на COVID-19 заради Омикрон

OFFNews 29 декември 2021 в 14:01 1031 1

Световната здравна организация съобщи, че случаите на COVID-19 по света са нараснали с 11 процента - най-голямо е увеличението на новозаразените в Северна и Южна Америка. Така се запазва тенденцията на плавно нарастване на инфекциите от октомври, предаде Асошиейтед прес.

В огласените си актуални данни за епидемичната обстановка по света здравната агенция на ООН посочва, че по света в дните от 20 до 26 декември са отчетени близо 4,99 милиона нови случая на заразяване.

Повече от половината от тези нови инфекции, 2,84 млн., са в Европа, но тук увеличението на седмична база е само 3 процента. Старият континент е и с най-високата заболеваемост в сравнение с всички останали региони на СЗО - 304,6 нови случая на 100 000 души население.

Според организацията новозаразените в Северна и Южна Америка за изминалия седемдневен период са близо 1,48 млн. или с 39 процента повече; регионът е и втори по заболеваемост в света - 144,4 нови случая на 100 000 души население. Само в САЩ инфекциите са се увеличили с над 1,18 млн., което означава повишение от 34 на сто.

Отчетените нови случаи в Африка са със 7 процента повече (близо 275 000).

СЗО заяви, че "цялостният риск, свързан с новия вариант Омикрон, остава много висок". Организацията цитира данни, според които Омикрон има преимущество в растежа пред Делта варианта, който остава доминиращият в някои части на света.

СЗО отбеляза, че в Южна Африка се наблюдава спад на заболеваемостта, а първоначалните данни от тази страна, както и от Великобритания и Дания говорят за намален риск от постъпване в болница при Омикрон.

Организацията обаче добави, че са нужни повече данни, за да се установи колко тежко протича заболяването, причинено при зараза с този вариант, както и дали ваксинацията срещу коронавируса или предишна прекарана зараза оказват влияние върху това дали заразата с Омикрон протича тежко или не.

СЗО заяви, че смъртните случаи по света, дължащи се на заразяване с коронавируса, намаляват с 4 процента на седмична база. Починалите за изминалите седем дни са 44 680.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!