СЗО потвърди смъртен случай от птичи грип в Мексико

Янка Петкова 06 юни 2024 в 09:30 836 0

вирус на птичи грип

Снимка Ройтерс

Птичи грип

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че мъж в Мексико е починал от щам на птичи грип, наречен H5N2, който никога досега не е бил откриван при хора, съобщи "Гардиън".

СЗО обяви в сряда, че не е ясно как е станало заразяването на човека. „Въпреки че източникът на вируса до момента е неизвестен, вируси A(H5N2) са докладвани при домашни птици в Мексико“, се казва в изявление на организацията.

От месеци учените в цял свят наблюдават с повишено внимание промените във вируса, които биха могли да сигнализират, че птичият грип се адаптира към по-лесно разпространение сред хората. Агенцията на ООН обаче обяви, че за момента рискът за населението в Мексико е нисък.

59-годишният мъж, който беше хоспитализиран в Мексико Сити, почина на 24 април, след като разви треска, задух, диария, гадене и общ дискомфорт.

Министерството на здравеопазването в страната добави в изявление, че досега не е имало доказателства за предаване на птичи грип от човек на човек. Починалият мъж е имал придружаващи заболявания. Всички, които са били в контакт с него, са дали отрицателни проби, се казва в съобщението.

СЗО: Случаите на птичи грип при хора са силно притеснителни

През март правителството на Мексико съобщи за огнище на A(H5N2) в изолирана семейна ферма в западния щат Мичоакан, но по това време, то не е представлявало риск за отдалечените търговски ферми и за човешкото здраве.

След смъртния случай през април мексиканските власти потвърдиха наличието на вируса и докладваха на СЗО, посочва агенцията. През март имаше три огнища на H5N2 при домашни птици в части на Мексико, но властите не успяха да намерят връзка.

Учените твърдят, че случаят в Мексико не е свързан с огнището на друг щам на птичи грип – H5N1 – в Съединените щати, който досега е заразил трима работници в кравеферми.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ за огнища на птичи грип, други разновидности на вируса са убили хора по целия свят през предходни години, включително 18 души в Китай по време на епидемията от H5N6 през 2021 г.

Предупреждение: Липсата на имунитет създава риск от пандемия от птичи грип

Андрю Пекош, експерт по грипа в университета "Джонс Хопкинс" каза, че от 1997 г. насам вирусите H5 непрекъснато "показват склонност" да заразяват бозайници повече от всеки друг вирус на птичия грип.

„Това е аларма, че трябва да бъдем много бдителни в наблюдението за тези инфекции, защото всяко разпространение е възможност този вирус да натрупа мутациите, които увеличават способността му да заразява хората“, каза ученият.

Вече са идентифицирани случаи на птичи грип при бозайници - тюлени, миещи мечки, мечки и говеда, основно след контакт със заразени птици.

Австралия съобщи за първия си случай на заразяване с A(H5N1) при хора през май, като отбеляза, че няма признаци на предаване. Въпреки това във ферми в щата Виктория бе регистрирано увеличение на заразените домашни птици с птичи грип H7.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов