СЗО: Пандемията не стихва

OFFNews 06 октомври 2020 в 08:24 2213 0

Един от 10 души по света се е срещал с COVID-19. Това показват оценките на Световната здравна организация (СЗО). Рискът за голяма част от населението по света остава голям, предупреждават експертите.

Досега потвърдените случаи по света са над 35 милиона, изчисленията на организацията обаче показва, че вероятният им брой е около 80 милиона. СЗО заседава в Женева, за да търси отговор на кризата. 10 месеца след началото, пандемията не показва признаци на затихване.

Редица държави вече се борят с втората вълна. Сред най-засегнатите са Франция и Великобритания.

Париж затваря баровете си, забранява студентски партита и празнични събирания. Новите ограничения във френската столица ще важат за следващите две седмици.

В Испания общият брой новозаразени надмина 800 000. От миналия петък Мадрид наложи частични ограничения в мобилността, работното време и капацитета на заетост на помещенията в 10 общини, включително столицата, което засяга почти пет милиона души.

Антирекорд и в Русия - за ден бяха регистрирани близо 10 900 нови случая.

В следващите няколко дни Шотландия се очаква да реши дали да въведе по-строги мерки в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция.

В Ирландия в сряда влизат в сила нови ограничения във връзка с разпространението на коронавируса в страната, т.нар. Ниво 3.

Гражданите ще бъдат помолени да не напускат районите, в които живеят, а организираните събития на закрито се отменят. Ресторантите и кръчмите няма да могат да сервират на клиентите си вътре, служителите ще бъдат помолени да посещават работните си места, само ако е абсолютно наложително, а църковните служби ще се излъчват изцяло онлайн.

Мерките, които вече бяха въведени в столицата Дъблин и в западната част на страната, ще важат за три седмици.

Вчера екипът от експерти, който следи ситуацията с коронавируса, препоръча обявяването на втора национална карантина. Премиерът Михол Мартин обаче заяви, че правителството се е отказало от тази идея заради влиянието, което подобни строги рестрикции могат да имат върху възстановяващия се бизнес.

Мексико регистрира вчера 28 115 нови случая на коронавирус и 2789 починали - рекорден брой за едно денонощие, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Общият брой потвърдени случаи на заразяване достигна 789 780, а този на починалите - 81 877. Досега са оздравели 553 937 пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови