СЗО: Пандемията има опустошително въздействие върху психичното здраве

OFFNews 05 октомври 2020 в 15:40 3289 0

Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" върху психичното здраве в световен мащаб. Това заявиха от Световната здравна организация и предупредиха, че психичното здраве е пренебрегнато в кризата, предаде БТА.

Проучване, проведено между юни и август разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави. Докато 83% от анкетираните 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране, се казва в съобщението.

"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директорът на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, подчертавайки спешната нужда от увеличено финансиране.

Преди пандемията страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и се борят да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично поради пандемията.

"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите. Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство".

Въпреки че всички региони на света са засегнати, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги.

Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават за някои смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.

Превантивните услуги бяха силно засегнати, докато ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения.

Световната здравна организация заяви още, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 държави провеждат изследвания. Оценките преди пандемията показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност.

Проучванията обаче сочат, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови