СЗО определи маймунската шарка като ''умерен риск''

OFFNews Последна промяна на 30 май 2022 в 16:22 594 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация обяви, че маймунската шарка представлява „умерен риск“ за глобалното обществено здраве, след докладваните случаи на заразени в страни, където заболяването обичайно не се открива, съобщава Ройтерс.

„Опасността за общественото здраве може да стане висока, ако този вирус се утвърди като човешки патоген и се разпространява в групи с по-висок риск от тежко заболяване като например малки деца и хора с отслабен имунитет", казват от СЗО.

СЗО: Маймунската шарка не е повод за безпокойство

Към 26 май са потвърдени общо 257 случаи и наблюдавани 120 подозрителни в 23 държави, които не са ендемични за вируса. Към момента няма данни за смъртни случаи.

От СЗО заявяват също, че внезапната поява на маймунска шарка в няколко неендемични страни предполага все още неоткрит път за предаване на заразата.

Агенцията допълва, че очаква да бъдат докладвани още случаи, тъй като наблюдението и контролът се разширяват.

Маймунска шарка в още три страни, расте броят на случаите във Великобритания

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и се разпространява в отделни в части от Западна и Централна Африка. Заразяването е чрез близък контакт, така че може да бъде относително лесно контролирано чрез спазването на социална дистанция и лична хигиена.

Повечето от регистрираните досега случаи са открити във Великобритания, Испания и Португалия.

Според СЗО не се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

„За мнозинството от съобщените досега случаи няма регистрирано пътуване до ендемична зона и са открити при потърсена лекарска помощ в клиники за сексуално здраве“, се казва още в изявлението на агенцията на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови