СЗО: Маймунската шарка не е повод за безпокойство

OFFNews 27 май 2022 в 16:47 1316 0

Снимка Getty Images

Световната здравна организация препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предаде ДПА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като COVID-19", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

Маймунска шарка в още три страни, расте броят на случаите във Великобритания

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират засегнатите. СЗО предполага, че повечето случаи на инфекция ще бъдат леки. Но при бременните жени, децата и хората със слаба имунна система има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите от ваксини срещу едра шарка на отделните страни.

Според СЗО не се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да расте. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО.

Вероятността да се заразим от маймунска шарка е като да спечелим 6 от тотото

Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", каза Бриан. Причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са категорично изяснени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови