СЗО одобри ваксината на AstraZeneca

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2021 в 10:08 985 0

Световната здравна организация даде разрешение за използване на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет. Решението изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус. 

Водената от СЗО инициатива КОВАКС планира да разпредели 336 милиона дози от тази ваксина през първата половина на тази година.  Ваксината се произвежда под лиценз главно в Индия, както и в Южна Корея. 

СЗО вече одобри ваксината на Pfizer-BioNTech в края на декември. 

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прикани другите фармацевтични компании да кандидатстват за одобрение на ваксина веднага щом започнат тази процедура в богатите страни, за да може да се ускори раздаването на ваксини през програмата КОВАКС. Неотдавна той разкритикува богатите държави, че масово изкупуват наличните количества ваксини, а много бедни страни не могат да осигурят дози дори за своите здравни работници и хората от третата възраст. 

Медикаментът на AstraZeneca се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение. СЗО отбелязва още, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови