СЗО: Климатичните промени ни убиват

OFFNews 05 януари 2024 в 15:26 1254 0

глобално затопляне

Снимка Pixabay

Доклад на СЗО

Топлинен стрес. Увреждане на белите дробове от димa на горски пожари. Бум на комарите, пренасящи болести, в нови региони заради повишаването на температурите. Това са само някои от последствията за човешкото здраве в резултат на климатичните изменения. . За пръв път те бяха акцент на годишната среща на върха на ООН за климата СОР28, който се проведе в Дубай, съобщава агенция Ройтерс.

Климатичните аномалии предизвикват екстремни здравни събития", казва Мартин Едлунд, изпълнителен директор на
организацията Malaria No More.

Как изменението на климата уврежда здравето на хората по света днес и какво може да очакваме в бъдеще.

Зарази, разпространявани от паразити

Експертите прогнозират скок на векторните болести - зарази, разпространявани от паразити - комари, кърлежи, пясъчни мухи (папатаци), мокреци. Комарите, които пренасят вируси на тропически болести, включително денга, малария, западнонилска треска, зика, се преместват в нови части на света, включително в Европа.

Причината е, че по-високите температури и проливните дъждове създават гостоприемна среда за тяхното размножаване. Известните случаи на денга са нараснали от около половин милион през 2000 г. до над 5 милиона през 2019 г., съобщава СЗО.

Само за 2023 г. случаите в Бразилия са се увеличили със 73% спрямо средното ниво 5 години по-рано, казва Едлунд. А Бангладеш страда от рекордна денга-епидемия.

Изменението на климата оказва непредсказуемо въздействие и върху маларията - през 2022 г. са регистрирани 5 млн. случая повече в сравнение с предходната година. Те достигнаха общо 249 милиона, установи доклад за маларията на СЗО.

Наводненията в Пакистан миналата година доведоха до 400% скок в случаите на "блатна треска", се казва в доклада. Болестта се е разпространила и в планините на Африка, където преди това е било студено за комари. 

Две нови ваксини срещу малария, които се очаква да се появят на пазара тази година, предлагат известна надежда за борба с този бич.

Природните бедствия и болестите "по вода"

Бурите и наводненията, причинени от изменението на климата, улесняват разпространението на инфекциозни болести, пренасяни от водата. След десетилетия напредък в борбата с холерата (чревна инфекция от замърсени източници и храна), днес броят на случаите отново нараства, включително и в страни, които почти бяха унищожили болестта. Без лечение холерата може да убие в рамките на часове.

През 2022 г. 44 страни съобщиха за случаи на холера - увеличение с 25% спрямо 2021 г. СЗО отбелязва, че циклоните, потопите и сушата прекъсват достъпа до чиста вода и така подпомагат развитието на бактерията vibrio cholerae. Новите огнища, причинени от нея, са много по-гибелни - смъртността е на най-високото ниво от над десетилетие, казва СЗО.

Диарията също се "възползва" от изменението на климата и редуването на суша с наводнения. Тя е втората водеща причина за смъртност сред децата под 5 години след пневмонията и отнема живота на повече от половин милион хлапета всяка година.

Жегата и мръсният въздух

Според прогнозите топлинният стрес – едно от по-опасните въздействия на глобалното затопляне върху здравето, ще засегне стотици милиони хора, тъй като температурите ще продължават да се повишават през следващите няколко десетилетия.

Тъй като светът е вече с над 1,1 градуса по Цeлзий по-топъл от средната температура в прединдустриалния период, хората през 2022 г. са живели средно 86 дни на опасно големи жеги, установи медицинското списание Lancet. Ако затоплянето стигне 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, годишната смъртност от топлина може да нарасне четири пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!