СЗО: Европа е обхваната от ''епидемия'' от затлъстяване

Над 1,2 милиона души годишно стават жертва на наднорменото си тегло

OFFNews 04 май 2022 в 11:11 931 0

Снимка Getty Images

"Епидемия" от наднормено тегло и затлъстяване, която причинява над 1,2 милиона смъртни случая годишно, е обхванала Европа, предупреди Световната здравна организация в нов доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

"Процентите на наднорменото тегло и затлъстяването достигнаха размерите на епидемия в целия регион и продължават да се покачват", предупреждава в съобщение за медиите европейският клон на организацията, която обединява 53 държави.

Близо една четвърт от пълнолетните в Европа са със затлъстяване, което означава, че затлъстяването е по- разпространено от който и да било друг регион, освен двете Америки, посочва СЗО.

Нито една страна от региона не може да твърди, че е спряла разпространението на проблема, чийто мащаб стана очевиден по време на пандемията от COVID-19 - заболяване, при което наднорменото тегло е рисков фактор.

"Повишеният индекс на телесното тегло е основен рисков фактор за незаразни заболявания, включително рак и сърдечносъдови", заявява в доклада регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови