СЗО: Дизелът може да причини рак

Владимир Йончев 13 юни 2012 в 00:38 3230 4

diesel-fuel
diesel-fuel

Отработените газове от дизеловите двигатели са канцерогенни. Те причиняват рак на белия дроб у хората и могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур.

Това обяви Световната здравна организация на 12 юни след едноседмична среща в Лион, Франция на експерти от Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от СЗО.

Те включиха газовете от дизеловите двигатели в т. нар. Група 1, т.е. за тях има достатъчно доказателства, че причиняват рак на белия дроб. От 1988 година досега изгорелите газове от дизеловите двигатели бяха в Група 2А (вероятно канцерогенни за хората, доказано канцерогенни при опити с животни). В Група 1 са още азбест и арсен.

Участниците в работната група отбелязаха също, че отработените газове от дизеловите двигатели могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур, за което обаче те все още нямат пълни доказателства. Отработените газове от бензиновите двигатели са включени в Група 2В (вероятно канцерогенни за хората, недостатъчно доказателства за канцерогенност при експериментални животни) от 1989 г. и тази оценка остана непроменене на приключилата среща във Франция.

Пълния текст на заключението на експертите вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови