СЗО: България да изследва причините за ниското ниво на ваксинация

OFFNews 15 февруари 2022 в 14:59 1888 2

Снимка Getty Images

Властите в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан да изследват местните причини за ниските равнища на ваксинация. По-малко от 40 процента от хората на възраст над 60 години  са със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 в тези страни, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс.

По данни на организацията новата вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа, СЗО, като призова властите да засилят ваксинацията и други мерки.

Изявлението беше направено в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекват за облекчаване на ограничителните мерки следващия месец, ако ежедневният брой случаи продължи да намалява.

През последните две седмици заразяванията с вируса са се увеличили повече от двойно в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, заяви Клуге.

Той обаче подчерта, че е необходимо мерките да продължат, включително бързите тестове и носенето на маски.

Според организацията над 165 милиона заразявания с коронавирус са регистрирани досега в европейския й регион, а през последната седмица са отчетени 25 000 смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!