Световен технологичен лидер с дарение от 1 млн. швейцарски франка за Червения кръст

Българската организация за верификация на лекарствата дарява защитни маски за фармацевтите на първа линия

OFFNews 09 април 2020 в 10:53 1096 0

Снимка Pixabay

Световният технологичен лидер АББ обединява усилията си с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в борбата с COVID-19. Компанията ще дари като начален принос 1 милион швейцарски франка за борбата с коронавируса.

Освен това АББ Груп ще отговори 1:1 на всички дарения от своите служители по света с равностойна допълнителна помощ. Средствата ще се използват за осигуряване на инфраструктура за здравни центрове, както и за закупуване на санитарни и жизненоважни продукти като сапун и маски.

АББ вече има дълготрайни и доверени отношения с МКЧК, който в края на март стартира спешния си призив за 250 милиона швейцарски франка. Това е част от призива на Движението на Червения кръст и Червения полумесец за 800 милиона швейцарски франка в помощ на най-уязвимите хора по света.

Седемнайсет дни след старта на Националната кампания на Български лекарски съюз „За героите в бяло“, зад която с името и лицето си застава футболната звезда Димитър Бербатов, по сметката има постъпили дарения в размер на 161 000 лева.

В централата на БЛС продължават да пристигат и материални дарения: маски, очила, защитни облекла за еднократна употреба и др.

Днес до редица от Регионалните лекарски колегии на БЛС в страната бяха разпратени защитни средства за медиците на първа линия. 

Пратките бяха разпределени до Регионалните лекарски колегии в: Благоевград, Бургас, Варна, В.Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник.

Ако искате и вие да се включите в кампанията на Българския лекарски съюз, може да го направите чрез дарение на:

Титуляр: Български лекарски съюз
Банка: Райфайзенбанк
IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN
BIC: RZBBBGSF
Основание: Дарение COVID-19

Защитни маски на стойност 26 500 лв. дарява Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) на Българския фармацевтичен съюз. Това решение беше взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружение БОВЛ. 

УС на БОВЛ одобри дарение към Българския фармацевтичен съюз на 10 000 маски за многократна употреба с високо ниво на защита по Европейския стандарт FFP3.

По-рано тази седмица БОВЛ предостави дарения в натура на Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лв. 

От сдружението съобщават за ръст на киберпрестъпността и разпространението на фалшиви лекарства. Само за седмица по данни на Европейската комисия и Европол по света са иззети над 4,4 милиона опаковки нерегламентирани лекарствени продукти и от интернет са премахнати 2 500 линка, включително за нелегални онлайн продажби на лекарства, дезинфектанти и др. Гаранция срещу този сериозен риск дава Европейската система за верификация на лекарствата, в която от февруари 2019 г. са включени всички държави членки на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!