Светило в детската ортопедия гостува у нас

OFFNews 02 септември 2019 в 10:30 907 0

Снимка Pixabay

От днес до 4 септември у нас гостува австрийският професор по детска ортопедия Рейнхард Граф, който ще проведе курс по ехография на тазобедрена става при новороденото.

Проф. Граф е създател на метода за ранна диагностика на вродени луксации на тазобедрената става, за което получава множество международни награди и световно признание. Методът му помага на хиляди деца, предотвратявайки доживотна инвалидизация.

Честотата на вроденото изкълчване на тазобедрената според специалистите у нас, е средно 14 на 1000 новородени. Състоянието се среща по-често при момичета, отколкото на момчета.

Оперативното лечение е крайна стъпка в лечението на тазобедрената луксация. В много от случаите тя би могла да се избегне, ако до третия месец след раждането бебето бъде прегледано за евентуална вродена луксация и лекувано консервативно.

Съвременната медицина позволява ултразвуковия скрининг да бъде провеждан както от ортопеди, така и от рентгенолози, неонатолози, педиатри и това значително подобрява прогнозата на ранно диагностицираните деца.

Визитата на австрийския професор е резултат от сътрудничеството му с доц. Атанас Кацаров. В курса ще участват над 40 лекари от България и чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови