Светът взема мерки срещу коронавируса: Ограничават до минимум полетите до Китай

В Япония поставиха под карантина круизен кораб с 3500 пътници на борда

OFFNews 04 февруари 2020 в 09:36 2634 1

Снимка Архив

В целият свят се ограничават полетите от и до Китай, съобщават световните агенции.

Десетки чужди граждани са пожелали да напуснат страната заради коронавируса. Голяма част от тях са евакуирани с полети на френските авиолинии. Сред тях имаше и българи. Двама сънародници в момента са изолирани в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Следи изтичане на инкубационния период от 14 дни ще бъдат изписани. За момента състоянието им е добро, тестовете не са потвърдили наличие на коронавирус.

Днес се очакват резултатите на мъж, приет със симптоми на вирусна инфекция в Бургас.

Сред пристигналите във Франция над 250 пътници, 36 са със симптоми на заболяването. 16 са били извозени веднага към страните си, а останалите 20 са поставени под карантина. Във Франция случаите на заразени са вече 6. Един от тях е медик, който е имал контакт с болните.

На пристанището в Йокохама, Япония, е поставен под карантина круизен кораб с 3500 пътници на борда, съобщи "Дойче веле". Мерките са въведени след като 80-годишен пътник напуснал кораба в Хонконг преди дни, заболял от вируса. Впоследствие още 7 души на лайнера се оплакали, че не се чувстват добре. До момента в Япония има 20 потвърдени случая на заразени с коронавирус.

Междувременно в Италия, САЩ и Нова Зеландия обявиха извънредно положение. Националният превозвач на Германия отмени всички полети от и за Китай, с изключение на Хонконг. Всички самолети, които пристигат от Китай, са задължени да информират за здравословното състояние на пътниците.

Пътниците трябва да попълнят информационни карти с имената си, номера на полета и дестинацията през следващите 30 дни. Картите се предават на Министерството на здравеопазването. Проведени са симулационни тренировки за евентуални действия, ако на летището кацне самолет с пътник, който има симптоми на короновируса. Заразените с вируса в страната вече са 12.

Във Филипините беше потвърден първия случай на починал от коронавируса. Починалият е китаец от Ухан.

По-рано СЗО се обяви против затварянето на границите, тъй като това би увеличило потока неконтролирани пътници и би ускорило предаването на заразата.

По последни данни броят на заболелите по света вече достига 20 438, а починалите от болестта са 435.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

1

No matter what

04.02 2020 в 13:51

Те сега се сетиха, а не когато откриха първите случаи. Има толкова много хора, които са вече извън пределите на Китай, а по-лошото е, че навсякъде по света е разнесено. Дано не стане катаклизъм...