Хиляди заложници на коронавируса на круизен кораб: 10 пътници са болни, останалите затворени вътре

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2020 в 11:23 4747 0

Най-малко 10 души на борда на круизния кораб под карантина на японското пристанище Йокохама са заразени от коронавирус, обявиха здравните власти на база положителните тестове на болните.

Плавателният съд с 3700 души на борда на "Диамантената принцеса" бе изолиран, след като 80-годишен пътник, слязъл в Хонконг миналия месец, се разболял. Впоследствие още 7 души вътре се оплакали, че не се чувстват добре.

Властите започват да проверяват гостите на кораба в понеделник вечерта, корабът е поставен под карантина във вторник. Досега са тествани 273 пътници. Когато всички преминат проверка, може да се окаже, че болните са много повече от доказаните 10-има. Всички те са на възраст над 50 години, съобщи японската тв NHK. Четирима са в 50-те си години, четирима - в 60-те, един е над 70 и един - над 80 г. Двама са японци. Нито един не е в тежко състояние, уверява NHK.

Изведохме ги с плавателен съд и ги изпратихме в медицински заведения - каза здравният министър Кацунобу Като за потвърдените случаи.

Само в Китай, от чийто град Ухан тръгна заболяването, вече има повече от 24 300 заразени и 490 смъртни случая.

Как се разпределя броят им извън Китай - вижте тук (данните са към 04.02.2020 г.)

Пътниците на кораба ще бъдат под карантина 14 дни, тъй като се смята, че инкубационният период на заболяването продължава около 2 седмици.

"Официално сме под карантина. Трябва да останем на борда на кораба, затворени в каютите си" - споделя британски пътник пред новинарската агенция Press Association. Пътничка изразява притеснението си, че 80-годишната ѝ майка свършва лекарствата, които трябва да приема. "Имаме проблем, защото лекарствата ѝ свършват. Много от пътниците са възрастни хора и някои имат същите проблеми като нас", казва тя.

Круизният кораб "Диамантената принцеса" е част от круизната линия Princess Cruises, собственост на британо-американския круизен оператор Carnival Corporation.

В Япония досега са потвърдени 20 случая на коронавирус без тези на борда на кораба.

Отделно от него, в сряда започна тестването за коронавирус на 1800 пътници на борда на друг круизен кораб, в Хонконг. Местни медии съобщават, че трима китайски пътници, които прекарали време на кораба, са дали положителен резултат, след като слезли. Те били на борда между 19 и 24 януари. Здравните власти в Хонконг казват, че нито един от пътниците на борда не е бил в контакт с тримата.

Около 30 членове на екипажа на круизния лайнер проявяват симптози на вируса и също са тествани.

Миналата седмица повече от 6000 души та круизен кораб на италианско пристанище бяха блокирани в него заради опаресията, че китайски пътник може да е носител на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови