Свещеникът антиваксър от Сливен може да бъде съден

OFFNews 13 ноември 2019 в 13:02 3637 3

Снимка Pixabay

Свещеникът от Сливен, който осъди Комисията за защита от дискриминация заради недопускането на неваксинираното му дете в детска градина, може да бъде съден. Това заяви пред БНР специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова.

Според нея ако се съберат достатъчно доказателства за това, че той не се грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органите си свършат работата, отецът може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Адвокат Петрова твърди, че с подобно решение се отваря  „кутията на Пандора“. Тя изрази надежда, че заключението на ВАС по случая ще внесе трезва мисъл и разум, ако има други желаещи да минат по същия път.

"Разчитам на това, че на първо място между лекари и пациенти ще има доверие и те ще имат добра комуникация, така че наистина хората да виждат ползата от развитието на медицината. Тази добра комуникация да доведе до повишаване информираността на родителите и на грижата за здравето на техните деца, по-добро образование, по-добра комуникация, така че тотално да забравим конспиративните теории“, коментира адв. Петрова. 

Според нея решението на Административния съд в Сливен показва „остро непознаване на нормите, които касаят общественото здраве, неправилна интерпретация и непознаване на съдебната практика в тази посока“.

По думите на адв. Мария Петрова отговорните институции – МЗ и РЗИ, нямат адекватна реакция в този съдебен процес.

„Живеейки в общество, трябва да се съобразяваме с общественоналожените норми. Разбирам аргументите на родителите, които смятат, че имат право на мнение – това е така. Но това мнение, когато касае здравето на техните деца, не е просто родителско мнение. В Наказателния кодекс са налице престъпления, които се наричат "злепоставяне", когато едно лице е длъжно да полага грижи за някой, който не може поради старост, малолетие или други причини, но не го стори“, коментира също Петрова.

Тя припомни, че в случая не става дума за принудително лечение, тъй като имунопрофилактиката се прави, за да имаме здраво общество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

15.11 2019 в 04:02

Да. Когато обладаните от демони получат аудитория - нещастията на верующите се увеличават.

12636

5

prascho

14.11 2019 в 22:37

Много ми е интересно някой от долупишещите има ли изобщо някаква квалификация в областта на медицината, имунологията, биологията, физиологията, биохимията или каквато и да е природна наука?
От каква изходна компетентност си правите изводите?
"Всеки, който е поне малко интелигентен и самостоятелен..." ще знае как да се образова. Интернет не е правилното място за търсене на информация. Блогове и клипчета в Youtube не са надеждни източници. Кресливи религиозни фанатици не са достоверни извори. Няколко часа четене на конспиративни теории не могат да заменят няколко години в университета изучавайки сериозна наука. Трябват години основа само за да може да вникнете по-елементарните научни статии.
Откъде идва у вас тази арогантност да твърдите толкова категорично абсолютни глупости?
Дънинг-Крюгер в действие госпожи и господа...

12130

4

ds

14.11 2019 в 09:44

„Живеейки в общество, трябва да се съобразяваме с общественоналожените норми." - и инквизицията е налагала обществени норми, и хитлер, и сталин. да продължавам ли още!? що за аргумент! ако службите докажат, че свещеника не се грижел за децата - винаги може да се докаже, но той има 8 деца. така ли се решават проблемите на многодетните семейства?