Свършват ковид леглата в Разград, Благоевград пред локални блокади

OFFNews 14 октомври 2020 в 16:12 2399 0

Капацитетът на разградската болница от места за хоспитализиране на болни от коронавирус е пред изчерпване. Това съобщи на заседание на Областния щаб за борба със заболяването изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков, предаде БТА.

Той уточни, че досега болницата е разполагала с 15 легла в Инфекциозното отделение и две в Интензивното, а от днес има разкрити още пет нови легла. Д-р Жеков отбеляза още, че на здравното заведение се налага да си купува предпазни средства, тъй като осигурените количества бързо свършват.

На заседанието стана ясно, че исперихската болницата е изчерпала леглата за болни от COVID-19 и бе взето решение да бъде оборудван третият етаж на сградата с още пет места. От болницата в Кубрат обявиха, че засега нямат заболели, но и не разполагат със специалисти, поради което нямат достатъчна готовност за справяне с евентуално усложнена обстановка.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева информира, че ситуацията в областта през последните дни се влошава. Тя отчете, че новозаболелите в региона за последните два дена са 30, а от началото на пандемията регистрираните случаи са общо 266. С положителни резултати за коронавирус са учители и ученици от пет училища в областта, затворена за посещение е детска градина в Исперихско, каза още д-р Генева. 

Засилени проверки на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, полиция и представители на общинските администрации започват от утре в Благоевградско, каза за БТА директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов. Причина за засиления контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки е драстичното увеличение на новите случаи на коронавирус в област Благоевград - за последното денонощие те са 86.

Проверки на РЗИ и полиция има от самото начало на епидемията, а от утре в тях се включват и служители на общините. По-този начин ще се осъществява по-строг контрол, а и кметовете по места познават най-добре спецификата на района, посочи директорът на здравната инспекция в Благоевград. 

В случай че броят на новозаразените с коронавирус продължава да расте в следващите дни, ще бъдат налагани локални ограничения, допълни директорът на РЗИ. Той подчерта, че е в правомощията на областния кризисен щаб да забранява за определен период от време дадени дейности, като тържества, сватби, масови мероприятия.

Двама лекари от медицинския център в град Тервел са заразени с COVID-19, информират от община Тервел. Те са с клинична картина и им е назначено лечение в домашни условия.

Утре предстои да бъдат взети проби на целия персонал в лечебното заведение. Засега центърът работи нормално и осигурява достъп на жителите на общината до основните си звена - лаборатория, рентген, физиотерапия и част от прегледите от специалисти. От днес се въвежда пропускателен режим пред двете аптеки в град Тервел, като за спазването на противоепидемичните мерки ще следят общински служители, информират още от местната администрация.

Заради случай на COVID-19 поставиха под карантина АГ отделение в кърджалийската многопрофилна болница "Д-р Атанас Дафовски", съобщиха от РЗИ. Областна администрация Кърджали също затвори врати днес за пълна дезинфекция заради служител с положителна проба за COVID-19. От 13 часа се преустанови обслужването на граждани и приемането на заявления за издаване на апостил. Нормалният режим на работа ще бъде възстановен утре, съобщиха от администрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови