Свършват COVID леглата във Велико Търново, Видин и Благоевград

Медиците призовават за незабавен локдаун

OFFNews 01 ноември 2021 в 09:11 993 0

Снимка Getty Images

Свършват COVID леглата във Велико Търново, Благоевград и Видин. Медиците призовават за незабавен лодкаун.

В Белодробната болница във Велико Търново вече няма свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това обяви по Нова телевизия д-р Стела Денчева. 

„Нямаме достатъчно персонал, който да обгрижва болните. Казах го хиляди пъти – едни кревати не са достатъчни, трябват и лекари. Здравните работници се измориха. Локдаунът ще намали за кратко заболеваемостта, за да може да си поемем глътка въздух”, каза още лекарят. По думите ѝ в последно време са нараснали и случаите на туберкулоза.

Две отделения по неврология, в държавна и в частна болница, в Благоевград са преструктурирани за лечение на коронавирус, съобщи БНР. Пациентите с неврологични заболявания се пренасочват към Сандански. COVID леглата в цялата област са на изчерпване, а медиците са изтощени. Тревожна прогноза дават и от лабораторията на държавната болница, където над 80% процента от изследваните са болни. Само за последните два почивни дни положителните случаи са близо 400.

"Още не сме достигнали пика на най-тежката досега вълна на разпространение на COVID-19", смята и завеждащият клиничната лаборатория в областната болница в Благоевград д-р Цветанка Иванова-Даскалова - "Повечето хора, които се изследват тук, вече са болни. Не всички проби са положителни за коронавирус. Задава се и грипна вълна", обясни тя.

Директорът на видинската болница - д-р Ивета Найденова е уведомила здравното министерство, че във Видин местата за болни с коронавирус са запълнени. 40% от леглата в болницата са за болни COVID-19, т. е. 90 легла. Лекарите, които се грижат за тях, са само петима и няма как да бъдат пренасочени специалисти от други отделения.

Могат да открият още 27 легла, но при условие, че във Видин бъдат командировани лекари от други болници.

В същото време от болницата подчертаха, че досега не са връщани пациенти. Места, които се освобождават от изписаните, бързо се заемат от други болни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови